Освен унгарската финансова група OTP, интерес към наддаването за ДЗИ Банк проявяват също австрийската Volksbank и белгийската KBC Bank Brussels, съобщи застрахователния портал Insurance.bg.

За последните две, заедно с холандската EUREKO, се твърди, че проявяват интерес и към застрахователната и осигурителната дейности на групата.

Допреди месеци за евентуален купувач се смяташе и италианската Generali, която миналата година закупи минимален процент акции на групата ДЗИ през Виенската фондова борса.

Преди месец обаче италианците купиха двете застрахователни дружества на „Орел-Г Холдинг", което поставя под съмнение участието им в наддаването за ДЗИ, тъй като евентуална сделка няма да мине през КЗК.

"В момента ДЗИ Банк подготвя своята стратегия за средносрочно развитие, която е ориентирана към по-нататъшно разширяване на банкирането на дребно и кредитирането на малкия и средния бизнес. За реализиране на своите цели ДЗИ Банк ще бъде отворена за партньорство с всички водещи банкови институции в Европа", посочиха от ДЗИ Банк, цитирани от застрахователния информационен сайт.

Припомняме, че в понеделник на официална церемония, унгарската финансова група OTP, прояви интерес за закупуването на българската ДЗИ Банк. От финансовата институция официално обявиха, че ще участват в наддаването за банката на убития през миналата година Емил Кюлев, но уточниха, че не търсят сделка на всяка цена. От ръководството на застрахователната банка пък завиха, че до момента няма никакви конкретни договорености с унгарците.

Според публикуваният финансов отчет на ДЗИ Банк, печалбата за полугодието възлиза на 339.05 млн. евро или ръст от 21,6% на годишна база. Активите на банката пък се равняват на близо 21 млрд. евро.