Дългът на Ирак към България е 4 милиарда долара, изненадващо съобщи АП.
Според агенцията в момента се водят финални "технически преговори" с Ирак и след това България ще съобщи постигнатото решение.

Припомняме обаче, че според българското финансово министерство иракският дълг е 1.7 млрд. - повече от два пъти по-малко от съобщеното от АП

Вчера на Международната конференция в египетския курорт Шарм ел Шейх иракският финансов министър обяви, че България била готова да опрости 80 процента от дълга на Багдад.

Малко по-късно външният ни министър Ивайло Калфин, който води делегацията ни на форума, опроверга това твърдение, заявявайки, че подобно съгласие страната ни не е давала.

Другите основни кредитори - Кувейт и Русия, отхвърлиха предложението за опрощаване дълговете на Ирак - ключова цел за стабилизиране положението в Ирак.

Отсъствието на основни задължения, за които да се намалят или да се опростят дълговете на Ирак, е главен проблем на регионалната конференция в египетския курорт.

От своя страна Саудитска Арабия заяви, че все още се водят преговори с Ирак за опрощаване на милиардите долари дълг на страна.

Липсата на постигане на крайно решение за дълговете на Ирак към Саудитска Арабия показват, че последната все още заема дистанцирана позиция към шийтското ръководство в Ирак.

От своя страна иракското правителство и ООН, както и повече от 60 други  страни и международни организации, приветстваха предприемането на подробен план за решаване на конфликта.

Постигането на международно споразумение дава шанс за изграждане на стабилен, обединен и демократичен Ирак. Този цел обаче включва и международна подкрепа.

Дълговете на Иракската държава възлизат на 100 милиарда долара, като по-голямата част от тях са натрупани по време управлението на Саддам Хюсейн и войната срещу Иран през 1990 година.

Припомняме, че премиерът Ал Малики откри срещата с думите „всички наши приятели... да ни опростят дълговете и по този начин да ни позволят да извършим реформи в страната".

Ирак дължи на Кувейт - 15 милиарда долара, а на Русия - 13 милиарда долара.

Китайският външен министър, чиито иракски дълг към страната е 8 милиарда долара, заяви, че Пекин е готов да намали дълга или изцяло да го опрости.