Държавен фонд да гарантира пред търговските банки жилищните кредити, отпускани на младите семейства у нас. Това поиска инициативен комитет от 24 неправителствени организации от цялата страна, както и близо 1000 човека, подписали петицията на кампанията, съобщава money.bg.

Тя призовава държавните институции и общините да предприемат действие за решаването на жилищния проблем на младите семейства. От инициативния комитет настояват за намаляване на таксите при разглеждане или закупуване на първо жилище, както и за предоставяне на общински и държавни терени за изграждането на жилища на преференциална цена.

Според Илиян Пламенов, зам. председател на Гражданска инициатива "Жилища за младите семейства на България", парите за държавния фонд за гарантиране на жилищните кредити на младите семейства пред търговските банки могат да бъдат осигурени от предотвратяването на ДДС измамите.

Той цитира данни на Националната агенция по приходите, според които измамите с налога възлизат на 700 млн. лв. Илиян Пламенов посочи, че право на ползване на държавни гаранции по кредит би трябвало да имат съпрузи, сключили граждански брак. Те трябва да имат минимум средно образование и да са живели в населеното място по постоянен адрес минимум две години. Освен това съпрузите не трябва да притежават друго жилище, да бъдат с непрекъснати социално и здравно осигурителни права и поне един от тях да е на възраст до 35 години към момента на сключване на договора за кредит.

От Гражданска инициатива "Жилища за младите семейства на България" коментираха, че лихвените проценти по жилищните кредити у нас са два-три пъти по-високи от тези в останалите страни членки на ЕС.

Според тях гарантирането на заемите от страна на специално създаден жилищен фонд би оказало натиск за намаляването на лихвите и те от близо 8%, да бъдат смъкнати на средно европейското ниво в рамките на 2-3 процента. В момента финансово и данъчно подпомагане на младите семейства има в страни като Великобритания, Германия, Румъния, скандинавските страни и др.

Според Илиян Пламенов в краткосрочен период от техните предложения биха се възползвали около 20 000 млади семейства.