Кабинетът в оставка прие решение за бюджетната процедура за 2018 г., съобщават от правителствената информационна служба. Това е станало в определения от Закона за публичните финанси срок.

С решението се създава необходимата организация и координация между отделните разпоредители с бюджет в процеса на бюджетно планиране и съставяне на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. и на законопроекта на държавния бюджет за 2018 година.

От "Дондуков 1" посочват, че са включени етапите, сроковете, разпределението на отговорностите и изискванията към разпоредителите с бюджет по съставянето на средносрочната бюджетна прогноза за 2018-2020 г. и на проекта на държавния бюджет за следващата година.

Правителството е определило и основните правила, които следва да се спазват в рамките на бюджетния процес. С решението са определени и базата за разработване и актуализиране на средносрочно бюджетна прогноза за периода 2018-2020 година и съставяне на законопроекта за държавния бюджет за 2018 година.

Сроковете и отговорностите на изпълнителната власт във връзка с функциите на Фискалния съвет в рамките на процеса по съставяне на бюджета се определят за втора година с бюджетната процедура.

Включени са и отговорностите, свързани с планиране на средствата за финансиране на дейностите по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

От "Дондуков 1" поясняват, че спазването на бюджетната процедура създава условия за прозрачност. Според тях тя е елемент от доброто управление на публичните финанси.