Уорън Бъфет е модел за подражание на милиони инвеститори по света. "Оракулът от Омаха" е известен със способността си да бие пазара в дългосрочен план (през последните няколко десетилетия) - нещо, което малцина инвеститори успяват да направят, а тях наричаме гениални.

Бъфет е вторият най-богат човек в момента, с нетно състояние от над 74 милиарда долара. Само през изминалата година богатството на милиардера се повиши с 12.3 милиарда долара, или най-големия ръст сред всички милиардери в САЩ.

Тествайте инвеститорските си умения без риск от загуба и с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

От създаването си до момента управляваният от Бъфет фонд - Berkshire Hathaway е регистрирал средна доходност от 19.7%. За да ви помогнем да разберете колко точно е това, само ще кажем следното. Инвестирани 1000 долара в далечната 1964-та година, когато е основан фондът, биха се превърнали в 11 505 243 долара. Да, правилно сте прочели - сумата е единадесет милиона петстотин и пет хиляди двеста четиридесет и три долара.

Може би се питате, каква е тайната за успеха на Бъфет и можете ли и вие да следвате гениалния му подход в инвестирането, който да ви донесе подобни успехи?

А отговорът на този въпрос е много противоречив - и "да", и "не".

"Да" - защото Бъфет отдавна е разкрил приомите си в инвестирането, които са били обект на хиляди изследвания и материали, достъпни на инвеститорите благодарение на интернет.

"Не" - защото средата, в която е инвестирал оракулът от Омаха през последните петдесет години е била "уникална" сама по себе си и няма гаранция, че това, което е смятал и правил Бъфет, ще е успешно и през следващите петдесет години.

И все пак, нека да погледнем как Бъфет подбира своите инвестиции, което със сигурност би било полезно за всеки един инвеститор, било то начинаещ, или не.

Ако сте начинаещ инвеститор, преминете от "Аматьор до Трейдър" с обученията на Admiral Markets.

Бъфет принадлежи към така наречените "инвеститори в стойност" - стратегия, популяризирана от неговия учител Бенджамин Греъм. Тази стратегия гледа основно на вътрешната стойност на една компания, вместо към цените на акциите й и техническите показатели.

Определянето на вътрешната стойност на една компания изисква дълбоко разбиране на нейния бизнес и фундамент и много, много работа, свързана с анализ на финансови отчети и на различни фундаментални фактори.

Веднъж определена, вътрешната стойност се сравнява с настоящата цена, при която се оценява компанията от пазара и при наличието на сериозен дисконт, се купуват нейните акции.

Ето някои ключови съотношения съблюдавани от Бъфет при избора на "подценени" компании.

Как се е представяла компанията?

Бъфет търси компании, предоставящи на инвеститорите дълга и продължителна възвръщаемост на собствения капитала (ROI). Колкото по-високо е това съотношение, толкова по-добре. Бъфет препоръчва инвеститорите да гледат за подобно съотношение от над 15%.

Колко задлъжнели са компаниите?

Бъфет не харесва особено задлъжнелите компании. Той следи нивото на задлъжнялост, съпоставено със собствения капитал. Всяко ниво на съотношението над 1 е тревожен сигнал за "инвеститорa в стойност". В допълнение, важно е дали ръстът в приходите идва следствие на увеличаването на ползвания капитал, или е генериран от други фактори.

Какъв е маржинът на печалбата?

Бъфет търси компании с добър маржин на печалбата. Особено позитивен сигнал е, когато този маржин се повишава през последните години. Важно е да имате данни за повече години, за да можете да проследите дългосрочния тренд по този показател.

В допълнение Бъфет открива стойност в съотношението цена-счетоводна стойност, както и при бъдещото съотношение цена-печалба.

Колко уникални са продуктите на компанията?

Друг важен за Бъфет показател са продуктите и услугите на компанията и колко уникални са те. Възможно ли е тези продукти, или услуги лесно да бъдат заменени от потребителите и какъв е прагът за навлизане в сектора. Това са все важни въпроси за оракула от Омаха. Има ли компанията конкурентни предимства?

При какъв дисконт се търгуват акциите?

Това е един от най-критичните фактори за вземане на решение да се инвестира или не в акциите на една компания.

Ако компанията е лидер, разполага с добри продукти и услуги, които е трудно да бъдат заменени, няма голям дълг съотнесена към капитала и се търгува с дисконт спрямо вътрешната си стойност, то тя е идеалният кандидат за портфейла на Бъфет. А защо не и за вашия...

Какъв е мениджмънтът на компанията?

И накрая, но не последно място, за Бъфет е важно какъв е мениджмънтът на компанията. Бъфет инвестира в компании с доказан мениджмънт, който е превеждал компанията не само в добри, но и в трудни моменти.

Ако искате да се "потопите" в реалния свят на финансовите пазари, можете да направите това с реална сметка от Admiral Markets.

* Admiral Markets UK е водещ Forex брокер, предлагащ търговия с форекс и ДЗР върху акции, индекси, благородни метали и енергийни източници. От основаването си през 2001 г. Admiral Markets Group непрекъснато се разширява и днес предлага услугите си в света чрез своите регулирани търговски дружества, като по този начин се превръща в наистина глобална организация. Admiral Markets UK Ltd, и по този начин клонът и в България, е оторизиран и регулиран във Великобритания чрез Комисията за финансов надзор (FCA), като по този начин е под законодателството на Обединеното кралство и на Европейския съюз, включително MiFID (Директивата за инструментите на финансовите пазари).

Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.

Предупреждение за риск: Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да изгубите всички инвестирани средства. Следователно не трябва да инвестирате или да рискувате повече, отколкото сте склонни да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате риска при търговията преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd. Регистрационният номер на Admiral Markets в FCA на Великобритания: FRN 59545