Когато се говори за оръжие може да се проследи пътят на стоката и пътят на парите. Това заяви пред БНР бившият шеф на Бюрото за финансово разузнаване доц. Николай Иванов. Според него у нас тези неща не се правят, защото финансовото ни разузнаване е било унищожено и обезкръвено.

Иванов е категоричен, че българското финансово разузнаване е като Албанската академия на науките - хем го има, хем го няма.

По думите на експерта борбата срещу тероризма трябва да започне от Европа, от тези, които печелят на гърба на загиналите си съграждани. Той обясни, че в света съществува глобална група на финансовите разузнавания, където се обменя информация за финансовите потоци.

Експертът коментира два възможни канала на финансиране на „Ислямска държава". Конкретни държави обаче не споменава. Единият начин бил изнасяне на евтин петрол контрабандно и внасяне на скъпо оръжие. „Този, който прави тези неща печели два пъти". Николай Иванов смята, че трябва да се започне от Европа и САЩ, за да се намерят каналите.

На второ място трябва да се види откъде се поддържат и откъде могат да влязат финансови потоци. Той обясни, че световната финансова система позволява те да бъдат проследени и това става чрез банките. Всичко, което постъпва в банките кеш, се отразява, има регламенти, има глобални стандарти, коментира още Иванов.

Според него трябва да се проследи финансовият профил на определени хора от международната база данни на опасните лица.