КНСБ предлага да се въведе минимална работна заплата от 700 лева за хората, завършили висше образование и работещи по специалността си. Това стана ясно от исканията на синдикатите към бюджета за 2018 година.

Освен това синдикатите настояват за минималната заплата от 800 лева до края на 2022 година. За същия период КНСБ иска средната заплата да стигне до 1700 лева.

Според изчисленията на КНСБ, за да се постигнат поставените цели, всяка година средните доходи в страната трябва да се повишават с по 120 лева. По отношение на минималната работна заплата това би означавало ръст от 60 лева на година.

Според председателя на КНСБ Пламен Димитров поставените цели са абсолютно постижими при ръст на икономиката от 4-5%. По думите му икономическата реалност и силно дефицитният пазар на труда естествено водят в посока по-високи искания.

В исканията на КНСБ към бюджета за 2018 година се посочва още, че конфедерацията залага на трайна и последователна политика на доходите. Тя се изразява в бърз ръст на минималната работна заплата до достигане на 50% съотношение спрямо средната работна заплата - 520 лева до 2018 година. Според синдикатите се очертава възходяща фаза на икономическия цикъл и растеж, който в по-голяма степен ще разчита на повишено вътрешно търсене и потребление. Това оправдавало повишението на възнагражденията в страната.