КНСБ иска от правителството до края на годината да представи проект за възстановяване и устойчивост за развитие на България в областта на колективно трудово договаряне в металната индустрия.

На форума "Секторен социален диалог и колективно трудово договаряне в металната индустрия" Пламен Димитров открои политическите и обществени турбуленции в страната, но друго било важно - в общия контекст на Европейския план за възстановяване и устойчивост България има възможност да достигне към допълнителен ресурс за следващите 4 години до 25 млрд. лв.

"Политиците могат да продължават да се борят от площада и на площада, да си мерят реплики от кабинетите, а това, което ние можем да ги накараме, е да спазват сроковете. До края на тази година правителството трябва даде първия проект за възстановяване и устойчивост, който да покаже къде в следващите 4 години ще бъдат ориентирани тези 25 млрд. лв. До края на месец април 2021 г. ЕК трябва да одобри плановете", обясни президентът на КНСБ.

КНСБ: България закъснява с Националния си план за възстановяване и устойчивост

КНСБ: България закъснява с Националния си план за възстановяване и устойчивост

Неофициално страната ни трябва да го представи преди Коледа

Пламен Димитров обаче няма усещането, че бизнесът и КНСБ са активно включени по темата.

От това къде ще бъдат насочени тези ресурси, ще бъде предопределено в каква посока живее българската икономика, какви ще бъдат проектите или ще имат допълнителни възможности секторите в металната индустрия да получат едно безвъзмездно или нисколихвено финансиране за дълъг период от време.

"Ние от КНСБ сме крещящо нужни в този процес и без нас трудно може да се случи, за да излезем от кризата, в която навлизаме в момента", изтъкна синдикалният лидер.

По много показатели, особено в социалната сфера, България не достига до необходимата конвергенция, а дивергира. Парите са необходимото условие, но недостатъчно, каза още Пламен Димитров.