От 1 юли, когато влиза в сила новият Закона за хазарта, започва събирането на статистическа информация на пазара, както и за хората, които злоупотребяват със залаганията, обяви председателят на Комисията по хазарта Калоян Кръстев, цитиран от Дарик.

По време на пресконференция той представи проект за по-модерен и ефективен надзор над хазарта.

По думите му, Комисията ще събира информация за пристрастените към залаганията, но увери, че личната информация на хората няма да бъде изнасяна публично, но ще се потърсят начини, за да се помогне на тези хора.

„Този проблем има и социални, и медицински аспекти, така че темата е доста чувствителна. Както хората се пристрастяват към алкохол и наркотици, лекарства, има и хазартна зависимост. Трябва да им се помогне, те сами да осъзнаят, че имат проблем и да залагат по такъв начин, че да не си провалят целия живот", каза Кръстев.

От Комисията имат намерение да предложат мерки за ограничаване размера на залозите, обяви още Кръстев. По думите му, страната ни разполага с информация какъв процент от българите са зависими от хазарта.

С влизането на новия закон за хазарта за първи път се регламентират и онлайн залаганията. Така се очаква приходите в хазната да се увеличат с между 60 и 100 млн. лева годишно. За да влезе законът изцяло, трябва да се приемат още девет поднормативни акта, чийто срок е до 1 октомври.

Все още не е ясно и как ще се облагат онлайн залаганията. Възможно е да се появи буфер във времето между 1 юли, когато влиза в сила законът, и 1 октомври, когато е крайният срок за приемането на поднормативните актове.

В момента у нас има 25 казина, в които се извършва игра „на живо". Всички останали места, където се провеждат хазартни игри, трябва да се наричат „игрални зали", за да не се заблуждават потребителите.

Кръстев отрече твърдението, че ще подава оставка, поискана от Сергей Станишев. Лидерът на БСП му я поиска след приемането на новия Закон за Хазарта.

Експерти смятат, че след промените Комисията ще филтрира сайтове чрез черния списък на нелицензираните оператори за хазарта. Смяташе се, че това ще бъде втората ACTA, но Кръстев е категоричен, че това е сериозна заблуда.

Вече има обществена поръчка за изработването на анализ за дейността на Комисията по хазарта. Тя позволява разработването на дългосрочна стратегия за комисията до 2020 година.