Над 70% от украинските бежанци у нас искат да започнат работа веднага и над 60% от тях са висшисти. Работим активно, за да намерим най-добрия начин и за да създадем най-добрите условия, с които да стимулираме работодателите и наемателите да си сътрудничат в решаването на тази трудна, но изключително важна задача.

Хората, потърсили временна закрила, по никакъв начин не искат да са в тежест на държавата и нашето общество. Единственото, което искат, е да се завърнат у дома.

Докато това стане възможно, мой дълг е, наш дълг е, да се погрижим за тях по начина, по който, бихме искали някой да се погрижи за нас.

Това написа във "Фейсбук" вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова. 

От самото начало сме обявили, че хуманирарната програма за настаняване в хотелите ще продължи до началото на активния летен сезон - 31.05. Решението да настаним разселените от Украйна лица в хотели е не само прекрасен пример за успешно публично-частно парньрство, но е и мярка, която изключително много подкрепи хотелиерския бранш, след удара, който понесоха от ковид кризата. На практика за тях сезонът започна още през март, а от вчера започна изплащането на първия транш от 11 075 446,40 лв. с ДДС към хотелите, написа още тя.

Проданов иска всички украински бежанци да са на пазара на труда след 31 май

Проданов иска всички украински бежанци да са на пазара на труда след 31 май

Изплатени са парите на всички хотелиери, приютили бежанци

Припомняме, че по-рано днес, министърът на туризма Христо Проданов заяви, че вчера са изплатени парите на всички хотелиери, приютили украински бежанци.  Той увери, че всички са получили средствата, които е трябвало да получат и е нямало забавяне. Министърът посочи, че ще настоява след 31 май тази програма да приключи.

"По простата причина, че ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора. Проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което трябва да започнат да живеят и работят, както всички останали", подчерта той.