Категорично против въвеждането на плоския данък се обяви лидерът на ДСБ Иван Костов.
Той поясни, че по принцип ДСБ подкрепят плоския данък, но не одобряват правителственото предложение.

Иван Костов изтъкна по време на дебата в парламента, че не са реалистични очакванията на управляващите, че с вдигането на минималната работна заплата ще бъдат компенсирани от въвеждането на плоския данък по-ниско доходни групи.

В частния сектор увеличаване на заплатите няма да се случи и тежестта от плоския данък ще падне върху тези хора при положение, че ще има 12-13 % инфлация, посочи още лидерът на сините.

Не може по този несправедлив начин да се стоварва тежестта върху обикновения човек", заяви той.

Костов се противопостави на замисленото от правителството премахване на облекченията за даренията.
Той определи като неразумно и отпадането на семейното подохно облагане.

Иван Костов изрази надежда, че ще се намерят разумни хора сред мнозинството и ще се замислят върху предлагания законопроект, който ще бъде гласуван утре.

Нено Димов също от ДСБ категорично заяви, че трябва да остане необлгаемият минимум.
Ако 200 лв. е минимумът и го обложите с 10%, лишавате човека от физическо съществуване, предупреди от парламентарната трибуна той.

Според него задължително трябва да остане семейното подохно облагане. Това не е ляво, не е дясно, това е национален инстинкт за самосъхранение, изтъкна той.

Представителите на СДС приветсваха въвеждането на плосък данък , но и настояха той да бъде прилаган с необлагаемия минимум.

По думите на Мартин Димитров от СДС истинският проблем е как да се каже на една група от обществото, че ще им бъде увеличен данъкът.
Този проблем може да бъде избегнат, ако данъкът се намали на всички - със запазване на необлагаемия минимум, категоричен е Димитров.

Павел Шопов от „Атака" упрекна Мартин Димитров, че продължава гаврата, която правят десни политици с БСП, като претендира за дефиринциран плосък данък, който Шопов нарече „дървено желязо".

Против предлагания плосък данък се обявиха и независими депутати.