Валутният борд никога няма да падне и ще влезем в еврозоната при същия курс. Всеки, които взима кредити в лева, а депозитите му са в евро, ще загуби пари. Това обясни в сутрешния блок на "Нова телевизия" икономистът Владимир Каролев.

Относно въвеждането на еврото и той, и финансистът Емил Хърсев са категорични, че трябва да се влезе в чакалнята колкото е възможно по-скоро, но да си запазим правото да не хармонизираме данъчните ни системи.

Който обърне левовете в евро, ще загуби", каза Хърсев на въпрос да обърнат ли хората депозитите си в друга валута.

„Когато една банка изпадне в подобно състояние, а това може да се случи с всяка банка, се вкарват одитори, които да следят капиталовата й адекватност и изчисляват каква е капиталова дупка", обясни Каролев относно случващото се в Корпоративна търговска банка (КТБ).

Когато тази дупка бъде изчислена, би следвало да бъдат поканени сегашните инвеститори, за да я попълнят.
„Ако това не стане, държавата ще попълни тази дупка", каза той.

По думите на финансиста Емил Хърсев, сметката първо ще бъде платена от акционерите, а след това и онези, които биха купили банката.

Попитани възможно ли е срокът за отваряне на банката да бъде удължен, а той е обявен за 21 юли, Каролев отговори, че няма смисъл от удължаване на срока за отваряне на банката.

Депозитите в тази банка няма да пострадат. В България няма срив на банковата система. Хората няма нужда да се редят пред банката, за да си изтеглят парите. Така се прави банкова криза", категоричен беше икономистът.

Според Хърсев срокът може да се удължи, но няма да го направят.

Каролев се обърна и към политиците да не говорят толкова много на тема банки. „И да не говорят глупости", допълни Хърсев.

На въпрос виновна ли е БНБ, че е допуснала тази ситуация, Каролев каза, че първо трябва да се види какво показва одита на банката. „Отговорността винаги е лична и ако има виновен, той трябва да си плати", допълни той.

Централната банка се държа много адекватно в тази ситуация и тя няма грях в тази ситуация", каза финансистът и добави, че има свръхочаквания към БНБ.

По думите му, двама агенти на ДС, Икономов и Карамфилов, са написали доноси, за да покажат, че са „провели битка със здравия разум и са победили".

„Банковата ни система не е болна, ако беше болна каквото и да се кажеше нямаше да я спаси", каза Каролев.