Комисията за защита на конкуренцията отмени обществена поръчка за обзавеждане на студентски столове в шест града, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията.

Решението на изпълнителния директор на „Студентски столове и общежития” ЕАД е за студентските общежития в клоновете на дружеството в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Шумен, Русе.

"Проучването установи, че комисията за провеждане на процедурата не е спазила изискването на ЗОП да обяви датата, мястото и часа на отваряне на ценовите оферти не по-късно от два работни дни преди това. Конкретният пропуск е свързан с направената промяна на часа на отваряне на ценовите предложения", гласят мотивите на Комисията.

КЗК намира, че извършеното нарушение представлява съществен порок, който не може да бъде поправен чрез връщане на процедурата от последното законосъобразно действие, поради което приема, че обжалваното решение следва да бъде отменено като незаконосъобразно, а процедурата - прекратена на основание чл. 39, ал.1, т. 6 от ЗОП.  

От Комисията връщат преписката на възложителя за прекратяване на процедурата за възлагане на обществена поръчка съобразно мотивите в решението.