Людмила Елкова официално встъпи в длъжност като член на Управителния съвет на Българска народна банка.

На церемонията присъства президентът Румен Радев. Важна е подкрепата на президента, тъй като БНБ е една от основните институции на страната, гарантиращи финансова стабилност на българската валута. С тези думи управителят на БНБ Димитър Радев откри церемонията.

По Конституция президентът назначава с указ 221 членовете на УС на БНБ. Людмила Елкова се закле да спазва законите на страната, да съдейства за осъществяването на функциите на БНБ и да пази служебната, банковата, търговската и други правозащитни тайни, включително и след прекратяване на правомощията. Най-новият член на банковата институция е юрист с дългогодишен стаж в Министерство на финансите и с опит в МВФ.

Считам, че в тази отговорна задача г-жа Елкова ще даде своя принос. Убеден съм, че госпожа Елкова ще е достоен член на Управителния съвет на банката", каза още държавният глава.

Президентът назначи Людмила Елкова за член на Управителния съвет на БНБ

Президентът назначи Людмила Елкова за член на Управителния съвет на БНБ

Елкова е с дългогодишен стаж в Министерство на финансите

Президентът Радев благодари за възможността да представи своята номинация за член Управителния съвет. "Доказан професионалист и морален човек, тя ще даде своя принос в работата на висококачествени институция", посочи той.

През годините на преход и промени БНБ премина през сериозни сътресения, като кризата с КТБ и масовите фалити през 1996, припомни Радев. По думите му БНБ е призвана да бъде един от стожерите на държавата и да гарантира финансовата и банковата стабилност в държавата. Това предполага висок професионализъм и независимост от политически вмешателства.

"БНБ е първата публична институция в следосвобожденска България и е доказала, че е стълб на държавността, както и пример за служба в националния интерес. Така ще бъде и за напред, аз дълбоко вярвам в това", заяви Елкова. Интересен момент за страната ни е, че сме заявили желанието ни за присъединяване в еврозоната. Това предполага нови предизвикателства за банката в много динамичен период, който освен за БНБ и страната ни, е интересен и за целия свят с промяната на регулаторните и надзорни разпоредби, коментира още тя. "За мен е чест и привилегия да се присъединя към екипа на Народната банка", подчерта Людмила Елкова.

Мъдра преценка и устойчивост в предизвикателствата пожела президентът Радев на всички членове на УС на Народната банка.