Субсидията следва депутата. Това обясни говорителят на министерство на финансите Бетина Жотева по повод жалбата, която е подадена от РЗС и обвиненията, че субсидията на партията е намалена в разрез със закона за политическите партии.

Припомняме, от началото на работата на 41-то Народно събрание няколко от депутатите на РЗС напуснаха ПГ на партията, оставяйки РЗС без право да има самостоятелна група в парламента.

Жотева представи пакет от документи за 2009г, 2010 г и 2011 г. Тя припомни, че на 23 януари 2009 г. е приета промяна на закона за политическите партии.

През май месец 2009 г лидерът на РЗС е изпратил писмо до тогавашния финансов министър Пламен Орешарски, в което твърди, че са допуснати нарушения в разпределянето на субсидиите.

Яне Янев подчертава още в писмото си, че основният начин за финансирането на една политическа партия е държавната субсидия и индивидуални декларации за принадлежност.

Още тогава Пламен Орешарски прави запитване до тогавашния председател на парламентарната правна комисия Янаки Стоилов. Той казва, че всяко напускане на парламентарна група ще доведе до пропорционално намаляване на субсидията и увеличаване на субсидията за политическата партия, към която депутатът се е присъединил.

На 10 септември 2010 година по време на парламентарен контрол Симеон Дянков отговаря на питане от Яне Янев в същата връзка и отново с твърдението, че е нарушен законът за политическите партии.

Политиката на министерство на финансите не се е променила откакто съществува този закон. Отношението и прочитът на РЗС е различен", коментира Бетина Жотева.
Освен това тя припомни, че като част от антикризисните мерки на правителството беше прието само за 2010 година субсидиите на политическите партии да бъдат намалени и те да получават 85% от общата сума.

Говорителят на министерството посочи, че няма право да каже дали депутатите, напуснали РЗС са се присъединили към парламентарната група на ГЕРБ и дали по този начин субсидията на ГЕРБ се е увеличила.

За 2010 година общо субсидиите за политическите партии са 42 944 333 лв. а за 2011 година 50 500 000 лв.