Държавата няма нужда от държавна банка и ползата, която би могла тя да внесе, е по-малка от рисковете за средствата на данъкоплатците. Това мнение изрази пред БНТ бившият министър на финансите Милен Велчев по повод предложението на ИТН за приватизирането на ББР.

Според него е по-добре държавата да остави банкирането на професионалистите от частния сектор.

Велчев обаче изрази съмнение, че в тази пазарна конюнктура някой купувач ще прояви интерес да придобие държавна банка с кредитен портфейл, който е бил поставен под въпрос, свърхкапитализирана и без клонова мрежа.

По негови думи даването на контролен пакет от акции на стратегически инвеститор е необходимо и би било правилно да се проучи интересът на фондовата борса. За съжаление обаче българската борса в момента не правела същите обороти отпреди финансовата криза.

Велчев заяви, че е необходима и актуализация на бюджета, макар че в миналото тази дума е била стигматизирана. "По време на правителството на Виденов актуализация слагаше знак на равенство с провал или с прекомерен дефицит. Явно от думите на финансовия министър не става въпрос за това. Приходите по много от бюджетните пера са над планираните, актулизацията е важна, за да се даде възможност на Народното събрание да се произнесе доколко направените извънредни разходи са целесъобразни", обясни експертът.

Кирил Петков против приватизацията на ББР

Кирил Петков против приватизацията на ББР

Банката да съществува с лимит от 5 млн. лв.

Той бе категоричен, че нови предсрочни избори няма се отразят на икономиката добре.

"Инвеститорите в момента са замръзнали в действията си и чакат да бъдат уверени в предстоящата стабилност и прекратяване на практиките от миналото за натиск върху бизнеса. Не може да си позволим да чакаме инвестициите още няколко месеца, и то в ситуация, в която пандемията не си е отишла. Трябва да се направи всичко възможно за съставяне на правителство", настоя Велчев.

Той заяви, че познавам по-малко от половината от министрите и знае, че те не са хора, които биха били зависими от нечии указания.

"Смятам, че никой не трябва да е изненадан от приоритетите, заложени от новия кандидат-премиер Николай Василев. Той и в нашето правителство беше най-силният глас за твърда финансова политика и разходи според възможностите на държавата", коментира Велчев предложение проектокабинет от ИТН.

Според него Трифонов е отговорил достатъчно убедително, че колкото може да се търси сянката на НДСВ в новото правителство, толкова може да се търси и сянката и други фигури, които са сменили партийната си принадлежност през годините.

Проф. Минасян: Идеята за приватизация на ББР е първосигнална реакция на незапознати

Проф. Минасян: Идеята за приватизация на ББР е първосигнална реакция на незапознати

Съществуването на ББР се свързва с определен тип междудържавни отношения