"Идеята за приватизиране на ББР е форма на първосигнална реакция на хора, които стоят настрани от основната проблематика. Такива банки съществуват в света". Това заяви пред БНР проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН и два мандата е бил член на управителния съвет на БНБ - от 1997 г. до 2006 г.

Идеята за приватизация на Българска банка за развитие (ББР) бе на партия "Има такъв народ" (ИТН) с лидер Слави Трифонов.

Край на сагата ББР - новият Надзорен съвет вече е вписан от съда

Край на сагата ББР - новият Надзорен съвет вече е вписан от съда

Шефове в ББР взимали заплати от по 60 000 лв., установил Кирил Петков

Според служебния министър на икономиката Кирил Петков е хубаво тази банка да съществува, но като абсолютно прозрачна, за малкия и среден бизнес, с лимит от 5 млн. и новият професионален мениджмънт да финансира малки иновативни компании.

По думите на проф. Минасян проблемът с ББР не е толкава в управлението на банката, колкото в собственика ѝ, който е държавата. "Досега собственикът гледаше на банката като на някакво оборотно място за смяна на хора, които са оценявани като добри за конкретното управление", смята той.

УС на ББР не дава кредитните досиета
Обновена

УС на ББР не дава кредитните досиета

Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем

Има поне два аргумента, които говорят за продължаването на функционирането на ББР, твърди бившият член на УС на БНБ.

"Визията на държавата за кредитна политика се осъществява с държавната ББР. На второ място - съществуването на ББР се свързва с определен тип междудържавни отношения. Директно междудържавно финансиране не е предпочитана версия. Такъв вид помощи минават през такъв тип банки за развитие, за да отидат средствата при точно указани условия за финансиране на конкретен тип дейности".

ББР е стабилна, сигурни и принципалът, и надзорът

ББР е стабилна, сигурни и принципалът, и надзорът

Кирил Петков: Надзорът трябва да е пазител на публичния интерес