От Управителния съвет на Българската банка за развитие (ББР) са отказали на Одитния комитет, назначен от министъра на икономиката Кирил Петков да предостави информация за кредитните досиета.

Това обяви на брифинг служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Големите кредитополучатели в ББР си обслужват заемите, доволен министър Петков

Големите кредитополучатели в ББР си обслужват заемите, доволен министър Петков

Среща така и не се състоя, шест компании са отговорили писмено

За съжаление управителният съвет на ББР вчера отказа да предостави кредитните досиета. Информацията за кредитните досиета еготова, но няма да ви я дадем", цитира отговора министър Петков.

Според него този отказ е нарушение на Закона за независимия одит, чл. 108, ал.3.

Икономическият министър ще сезира БНБ относно казуса. "Надявам се в максимално бърз срок одитният комитет да има достъп до кредитните досиета, както повелява законът."

Кирил Петков уволни двама члена на Надзорния съвет на ББР

Кирил Петков уволни двама члена на Надзорния съвет на ББР

Установяват лимит на кредитите до 5 милиона лева

Надявам се, че това е импулсивна грешка от тяхна страна. Надявам се до края на деня това да се реши, защото законът повелява одитният комитет да има достъп до тази информация, допълни той.

"Въпросът не е само в това, че е нарушен законът, а във времето. Нямаме време да си играем", категоричен бе Петков.

Според него е "мисия възможна" ББР да се превърне реално в банка, подпомагаща малките и средни предприятия.

До дни следва БНБ да приеме, а след това да бъдат и обнародвани промените в устава дейността на банката, посочи още министър Петков.

Ивайло Мирчев иска проверка дали фирма, свързана със СИК, има кредит от ББР

Ивайло Мирчев иска проверка дали фирма, свързана със СИК, има кредит от ББР

От ДБ 4 години сигнализирали за проверка в ББР

Времевият срок за промените - неизвестен, но "скоро"

"След като предложихме новия устав, следва Управителния съвет да го подаде към БНБ. Надявам се да няма проблеми. БНБ трябва да го оцени до 10 дни. Няма разписан в закона срок, в който Управителния съвет (на ББР - бел. ред) трябва да го представи. Но те не са хора, които да оценяват устава. Ако имаме и там забавяне, за мен това ще е огромен проблем", каза той.

Министър Петков очерта и конкретни мерки с цел това, ББР да започне реално да финансира малкия и среден бизнес - ще има обща програма и правила от стана на всички институции, от които зависи отпускането на кредити за малките фирми. Очаква се тя да бъде публикувана до дни.

"Искам тази банка да заработи перфектно до края на този мандат. Ако сте малка фирма - отивате на уебсайта, виждате правилата за кандидатстване, обсъждате кредита", добави още главата на финансовото ведомство.

Малко по-късно от ББР увериха, че са дали на Одитния комитет цялата поискана информация.