Минималната работна заплата от днес става 380 лева. От 1 януари тя бе увеличена на 360 лева, така че това е второто нарастване за годината.

Правителството гласува повторно постановление за вдигане на минималното възнаграждение. Това се случи преди няколко седмици и се наложи, след като Върховният административен съд отмени предишното постановление. Аргументите бяха, че не е спазена процедурата за съгласуване с бизнеса и синдикатите.

От началото на следващата година е планирано още едно увеличение с 40 лева.

БНР припомня, че правителството разчита с умерения ръст да стимулира вътрешното потребление и да предотврати социалното изключване на „работещите бедни". След облагане с данъци и осигуровки с днешното повишение минималната работна заплата ще е с 12 лева над определения праг на бедност.

Отпуснатите до 31 декември миналата година пенсии от днес също се актуализират с 1.9 на сто. Изплащането на  по-високите размери започва на 7 юли в пощенските станции.

Кампанията по прием на молбите-декларации за енергийно подпомагане през новия отоплителен сезон есен-зима също започва от днес.