Трябва да има минимална работна заплата. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов в сутрешния блок на Нова телевизия.

"Ако разчитаме само пазарът да определи възнаграждението, е много възможно да напредваме с много бавни темпове. Минималната работна заплата е единственият инструмент на правителството да регулира и да притиска пазара на труда", подчерта Горанов.

Финансовият министър коментира и факта, че преди ден Върховният административен съд отмени постановлението на Министерския съвет от януари тази година, с което се определя нов размер на минимална работна заплата за 2017 г. - 460 лева.

ВАС отмени решението за 460 лева минимална работна заплата за 2017 г.

ВАС отмени решението за 460 лева минимална работна заплата за 2017 г.

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав

"Това е един пропуск на кабинета "Борисов 2". Тогава вече бяхме подали оставка, не знаехме колко време още ще стоим, дали ще има служебно правителство на президента Росен Плевнелиев, дали ще има служебно правителство на президента Румен Радев. Това е пропуск на колегите от социалното министерство. От бързане да се реализира поетия ангажимент със Закона за държавния бюджет, се е допуснала процедурна неточност и постановлението не е съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това е основанието на съда да отмени постановлението", обясни Горанов.

С 50 лева ще "скача" минималната заплата всяка година

С 50 лева ще "скача" минималната заплата всяка година

Повишават вноската за фонд "Пенсии" на ДОО с 1% през 2018 г.

"Националния съвет за тристранно сътрудничество обаче е консултативен орган на правителството", уточни той.

"Ние ще се опитаме да убедим съда, че минималната работна заплата трябва да остане 460 лева. Ако не успеем, ще препотвърдим това с акт на правителството, спазвайки всички процедури", съобщи той.

"Още в дебатите с колегите от Обединените патриоти имах коментар, че вероятно резервите не са достатъчни, за да може съществено да се осъвременят пенсиите, но със сигурност можем да заявим, че трябва да има реформа на експертизата на дееспособността и всичко спестено от това ще остане отново в социалната система", коментира още Горанов.

"Ако се ограничи злоупотребата с инвалидност и с временна неработоспособност, стотици милиони ще останат свободни в социалната система за хора, които действително се нуждаят", уточни той.