В качеството си на гуверньор за България на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), служебният министър на финансите Людмила Петкова пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на финансовата институция. Това съобщиха от Министерството на финансите.

Министър Петкова пое поста по време на годишната среща на Банката в Люксембург, където участва и в редовното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси ЕКОФИН.

.Съгласно чл. 7 от Процедурния правилник на ЕИБ, позицията на председател на Съвета на гуверньорите се поема за срок от 1 година от всяка страна членка на ротационен принцип.

Людмила Петкова заяви, че като банка на Европейския съюз ЕИБ ще продължи да предоставя финансиране в подкрепа на ключови приоритети - както в рамките на ЕС, така и извън него. Тя подчерта, че групата на ЕИБ има решаваща роля при подкрепата за зелен и дигитален преход, кохезията и регионите, които са най-силно засегнати от инвазията в Украйна. По думите й банката ще разчита на своята експертиза и устойчиви капиталови резултати за поддържане на водещата си роля и при адресиране на предстоящите предизвикателства.

В качеството си на председател министър Петкова ще координира работата на Съвета и ще ръководи срещите на гуверньорите, има право да свиква заседания на Съвета по своя инициатива, по искане на някой от останалите гуверньори или от президента на Банката, както и да предлага за гласуване решения.

ББР и ЕИБ подписват споразумение за 175 млн. евро в помощ на малкия и средния бизнес

ББР и ЕИБ подписват споразумение за 175 млн. евро в помощ на малкия и средния бизнес

Заемът ще подпомогне български дружества, засегнати от сътресенията във веригите за доставка, високите цени и войната в Украйна