Министерството на икономиката и Община Враца ще си сътрудничат за привличане на повече инвестиции в Северозападна България. Това стана ясно от среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и кмета на Враца Калин Каменов.

По думите на Манолев насърчаването на икономическото развитие на Северозападна България било основен приоритет за правителството. Зам.-министърът обеща и пълна подкрепа за привличане на повече инвестиции в Община Враца.

Според Манолев регионът има редица предимства - близка локация до столицата, алтернативни трасета за експорт към Централна и Западна Европа и наличие на работна ръка. По този начин регионът можел да се ползва с редица облекчения от инвеститорите при реализацията на проекти.

От своя страна Каменов акцентира върху това, че основен приоритет за неговия екип е разкриването на нови работни места във Враца и околностите на областния град. По думите му местната управа работи усилено за създаването на възможности, които да помогнат на хората да останат в региона и да имат алтернативи за професионална реализация.

Каменов увери министъра и че всеки сериозен инвеститор в региона ще може да разчита на пълна подкрепа от общината, в това число и за израждане на довеждаща инфраструктура и приоритетно административно обслужване.

В хода на срещата Манолев и Каменов се обединиха около идеята да се изготви подробен доклад за възможностите за инвестиции във Враца. Докладът трябва да обхваща всички вече съществуващи предприятия на територията на областта.

Общината във Враца ще трябва и да представи всички облекчителните мерки, които предлага. Въпросните облекчения ще бъдат представени на потенциални инвеститори, които се свързват с Министерството на икономиката и Българска агенция за инвестиции.