Има рискове митниците да не успеят да съберат заложените в бюджета приходи за 2009 година.
Това е мнение на ръководството на агенцията,съобщава БНР.

Заради световната финансова криза и газовият проблем този месец много предприятия са спрели работа, не внасят материали, не произвеждат продукция.
Това на практика означава че не внасят мита, акцизи и ДДС.

От средствата, които събират приходните агенции, зависят всички разходи в бюджета.

Само в последните два месеца на миналата година са събрани около 250 млн. лв. по-малко и тази тенденция се запазва и през 2009 година.

Ако българската икономика не се върне в нормален режим на работа до няколко месеца, митниците няма да могат да съберат заложените 5.3 милиарда от ДДС.
В момента очакванията са в хазната да влезнат между 1 и 2 милиарда по-малко.

Според заместник-директора на ДА „Митници" Христо Арабаджиев в края на месеца ще има данни за това дали икономиката ни е стигнала до най-ниската си точка заради финансовата и газовата криза или проблемите ще се задълбочават

Според него обаче е добре да се изчака с черните сценарии и на този етап да не с е обявява свиване в държавния бюджет. Ак отова се направи в момента, то няма да могат да се извършат обявените социални разходи.


Това, върху което Агенция „Митници" ще се съсредоточи през 2009 година е разкриването на сивия сектор. На това ще се разчита за запълване на по-малкото приходи.