Задачата им ще бъде да събират допълнителна информация за фирми

Мобилни групи за превантивен контрол върху фирмите, които се регистрират по Закона за данък върху добавената стойност, се създават.

Мобилните групи ще са част от Националната агенция по приходите София.

Целта е да се подобри контролътна онези дружества, които подават заявление за регистрация по ДДС, както и на вече регистрираните лица.

Екипите на мобилните групи ще включват инспектори от НАП и служител на икономическа полиция, както и представител на консултантската компания "Краун Ейджънтс".

Задачата на мобилните групи е да събират допълнителна информация за фирмите, които искат да се регистрират по ДДС.
Ако се установи, че те са свързани с други фирми, участвали в ДДС измами, след извършване на проверка, ще им бъде отказана ДДС регистрация.

Преди дни приключи проверката за ДДС измами в бизнена с гориво.
                             Още...

Мобилните групи ще имат право да санкционират лица, които се опитват да злоупотребяват с ДДС, да извършват проверки в офиси или търговски помещения без предварително предупреждение, за да проверят декларираните от фирмите данни в заявленията им за регистрация.

Експертите ще имат право да оценяват достоверността на документацията на фирмите, както и да интервюират представители на рисковите дружества чрез стандартизирани въпросници.

Проектът за създаването на мобилните ДДС групи започва в столицата и в зависимост от резултатите такива звена ще бъдат организирани и в останалите подразделения на НАП в страната.