Тематичните области мехатроника, биотехнологии и информационни технологии са важни в Плевен, за да се създаде устойчив бизнес, който е свързан с кръговата икономика. Това каза министърът на икономиката Даниела Везиева, която взе участие в работна среща между представители на бизнеса и местната власт.

По думите й бизнесът и местната власт в Плевен трябва да се обединят около две тематични области по Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) в следващите 5 години. Това би довело до развитие на областта през средствата по Плана за възстановяване и до преодоляване на регионалния дисбаланс. Концентрацията върху две области, които имат потенциал и ресурс за развитие, ще гарантира адекватна намеса на държавата и по-ефективно усвояване на средствата. "Защото предвиденият финансов ресурс по Плана за възстановяване, през националните мерки, имат за цел да надграждат и създават устойчив бизнес", уточни Везиева.

Тя обясни, че относно приетите решения на Плана разработват критериите заедно с бизнеса, които следващото редовно правителство да продължи вече достигнатите резултати и да ги доразвие.

Везиева подчерта, че през Програмата за публична подкрепа за развитие на индустриални зони в Плана за възстановяване, където има близо 400 млн. лв., заделени само за индустриални паркове, ще могат да се финансират зони в цялата страна на конкурентен принцип. Тя изтъкна, че през фиша за индустриални зони са допустими за кандидатстване както общината, така и бизнесът като бенефициенти.