Да се криминализира неплащането на застраховка „Гражданска отговорност".

Това предложи председателят на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Орлин Пенев по време на срещата, която се проведе в Комисията за финансов надзор (КФН), посветена на задължителната застраховка.

В нея участваха представители на застрахователния бизнес и КАТ. Подобно искане бе отправено и от някои синдикати за онези собственици на фирми, които не плащат осигуровки на своите служители.

На въпрос дали се очаква повишаване на „Гражданската отговорност" Пенев отговори пред money.bg, че е нормално да се увеличи, тъй като всяка година тя се повишава между 10 и 20%. Пенев обаче подчерта, че всяко дружество само ще определи ценовата си политика.

Заместник-председателят на КФН Борислав Богоев, отговарящ за застраховането, на свой ред каза, че в момента покритието на „Гражданската отговорност - съотношението между броя на регистрираните автомобили и броя на сключените задължителни застраховки, драстично се понижило.
Около 22% от регистрираните автомобили се движат без сключена застраховка „Гражданска отговорност".

Богоев уточни, че ако тази тенденция продължи, може да доведе до повторното въвеждане на механизма за контрол „зелена карта", който се прилагаше от Европейската комисия преди България да стане пълноправен член на ЕС.

Богоев не даде конкретен отговор каква е вероятността това да се случи, но каза, че Европейската комисия все още не е изпращала писмо с предупреждение. По думите на зам.-председателя на КФН би трябвало да се въведат бързи превантивни мерки, за да не се изпраща такова писмо.

На днешната среща стана ясно още, че в момента КАТ провежда акция за проверка дали водачите са сключили „Гражданска отговорност".
Антон Антонов от КАТ заяви, че в скоро време камерите по пътищата ще могат да следят и дали автомобилът има лепенка на стъклото си, която да удостоверява дали автомобилът има задължителната застраховка.