Над 25 млн. лева дневно харчи държавата за обществени поръчки от началото на годината до 27 юли. Това показват данните на Агенцията по обществените поръчки, цитирани от БНТ.

Междувременно се запазва и тенденцията половината от всички жалби срещу процедури на държавната и местната власт да бъдат основателни. Друга една четвърт от поръчките се оказват незаконни в последствие.

През 2019 г. държавната и местната власт са сключили над 11 300 договора на обща стойност 5,12 млрд. лева. Според изчисленията това показва, че държавата харчи 25 300 000 лева.

От началото на годината до 27 юли са обявени общо 6601 поръчки като 1/6 от тях се финансира с евросредства.

Най-много пари тази година държавата отделя за строителство, следват доставките и услугите. Възложителите с най-много поръчки са общините.

Десислава Стойкова, юрисконсулт в Националното сдружение на общините, пояснява, че основните бенефициенти по европейски програми са общините. По думите й с тях те осигуряват една част от своите средства за инфраструктура, екология, социални и културни дейности.

Проблем, с който все по-често се сблъска местната власт остава обжалването. Една жалба срещу обществена поръчка може да забави процеса в рамките на една година, минимум.

Стойкова допълва още, че обжалванията не могат да отпаднат, защото в почти половината от случаите се оказват основателни.

От началото на годината обжалваните обществени поръчки в Комисията за защита на конкуренцията са 624. От тях решение има в 452 случая. Близо 40% от процедурите са върнати за преразглеждане от възложителите, останалите жалби са се оказали неоснователни.

След проверка се оказало, че за първите две тримесечия на годината поръчки на обща стойност 25 700 000 лева са незаконни. Това са 1/4 от сключените и изпълнени вече договори.

В част от случаите проверките се извършват много след приключване на процедурите и не може да бъдат наложени наказания.