Над 3 милиарда лева излишък очакват управляващите в изпълнението на Бюджет 2016. Популизъм в заявките на левицата за новия политически сезон вижда председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. Пред БНТ тя подчерта, че аргумент в ръцете на червените са високите приходи, които бележи бюджетът. Затова и социалистите искали смяна на данъчния модел и диференцирано ДДС, нещо, срещу което Стоянова се обяви против.

Трябва да запазим настоящото данъчно облагане, защото то работи, подчерта тя. По думите й вече две тримесечия бележим 3 % ръст.

Нямало как да се случи предложението на червените за диференцирано ДДС за различни стоки. Намаляването на ДДС почти не се отразява върху намаляването на цената на даден продукт, обясни Менда Стоянова. Това показвала практиката. Надявам се разумът да надделее, призова тя за хода на бюджетната процедура.

По разчет на шефката на бюджетната комисия бюджетът за следващата година ще се гледа след изборите. Има шанс да завършим с нулев дефицит, похвали тя държавните харчове.

Най-много пари щели да се дадат за образование за 2017 година. И за здраве щели да се дадат средства. Инфраструктурата продължава да е приоритет, заяви още Менда Стоянова. Икономиката върви нагоре и се развива, доволна е тя. Стана ясно, че проблем пред икономиката е липсата на работна ръка.

Около 3,3 милиарда лева излишък се очертава в изпълнението на бюджета досега. Едва ли ще завършим годината на дефицит, отчете Стоянова Бюджет 2016. Отчитаме сериозен ръст на приходите, доволна е тя от макроикономическите параметри на изпълнението на бюджета.