Над 80% от договорените проекти по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" са свързани със закупуването на земеделска техника, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

Порожанов посочи и че ситуацията ще бъде идентична и при втория прием по подмярката, който в момента се обработва. Той допълни, че един от основните приоритети на Министерството е по-голяма стабилност в доходите на българските фермери и инвестирането в модерна селскостопанска техника е от голямо значение за това.

По думите му до края на този програмен период (2014 - 2020 г.) фермерите ще разполагат с 5.4 милиарда евро за директни плащания. Отделно от това в периода 2014-2020 година за България са предвидени около 2.3 милиарда евро за мерки по Програмата за развитие на селските райони.

Според Порожаров е много важна и темата за бюджета в новия програмен период. "Многогодишната финансова рамка, която се надявам да бъде подготвена до края на 2017 година, ще бъде без една водеща икономика-Великобритания. Това означава, че като цяло финансовите параметри и възможностите за разходи, ще бъдат намалени", добави той.

Министърът на земеделието присъства на откриването на десетото издание на Международното специализирано селскостопанско изложение БАТА АГРО 2017, което се проведе на летището в Стара Загора. В изложението участваха фирми, които са заявили участие на изложбени площи от 35 000 кв. метра. От тях над 1000 кв. метра са за сектор "Животновъдство".