Парламентът прие промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се въвеждат облекчения в данъчното облагане на хазартния бизнес.

Повече от три часа депутати и от опозицията, и от мнозинството критикуваха предлаганите промени.

С внесения от правителството закон се променя начинът на образуването на данъчната основа за хазартните дейности, което на практика намалява данъка за хазартния бизнес.

Няма разумна причина за това, категоричен е Мартин Димитров от СДС.
Предлаганият от правителството текст според него ще увеличи сериозно сивата икономика и ще доведе до увеличаване на нерегламентираните дейности в хазарта.

Недопустимо е да се предприемат каквито и да е данъчни облекчения за хазартните дейности при положение, че съгласно европейска директива няма ДДС върху хазарта", подчерта Димитров.

Това се прави за 2-3 лица, които държат хазарта в България. Един от тях е Васил Божков, известен с прякора Черепа. Мнозинството му прави един щедър подарък
Ив. Костов

Най-скандалното е, че нито една от партиите не признава да е вносител на този текст и че стои зад него. Кажете си кой ги внася тези промени и кой ги иска" - обърна се Димитров към мнозинството.

Павел Шопов от „Атака" нарече всичко позитивно в проектозакона „един смокинов лист, прикриващ срама от това, че с този закон се въведжат преференции за хазарта в България".
Той изказа подозрения, че облекчението за хазартните фирми е внесено от лобито на ДПС.

От своя страна лидерът ня ДСБ Иван Костов заяви от парламентарната трибуна, че с промените в облагането на хазарта ще бъде постигнато двойно увеличаване на доходите от хазарта.
„Очевидно така мнозинството ще насърчи много силно хазартния бизнес", изтъкна Костов, като постави въпроса кой иска това и защо.

По думите това се прави за 2-3 лица, които държат хазарта в България.
„Един от тях е Васил Божков, известен с прякора Черепа. Мнозинството му прави един щедър подарък", заяви Иван Костов.

„Така правителството и тройнната коалиция правят щедър жест на спонсорите на самата тази коалиция. Няма друго обядснение" - поясни лидерът на ДСБ.

Надя Антонова от левицата също изрази неодобрение на предлаганото облекчение в данъчната основа на хазартния бизнес.
Според нея промяната показва непоследователност в данъчната политика.

Антонова е на мнение, че трябва да се запази досегашният ред на облагане на хазартните дейности.
„Не е уместно да се дават преференции точно на хазарта", категорична е тя.

Антонова изтъкна още, че в Закона за държавния бюджет са предвидени по-малко приходи от хазартна дейност и каза, че ако бъде запазен сегашният ред на облагане на хазарта, в приходната част на бюджета ще се появи една прилична сума, която може да свърши работа на българските граждани и обществото.

Йордан Цонев от ДПС категорично заяви от парламентарната трибуна, че ДПС не одобрява начина, по който в закона се предлага корекция на данъчната основа за хазартания бизнес.

Другата съществена промяна в Закона за корпоративното облагане е намалямането на данъка върху дивидентите от 7 на 5 процента.

Мирптин Димитров от СДС настоя този данък да се премахне, за да бъдат стимулирани инвестициите.

Надя Антонова от БСП изказа съмнения по предлаганата промяна и изтъкна, че намаляването на данъка върху дивидента не е гарнция за повече инвестиции, тъй като разпределянето на дивидент се прави по вътрешно решение на дружествата.

Според нея е възможно при предлаганата по-ниска ставка върху дивидента другжествата да заделят по-големи суми за дивиденти, което да намали средствата за инвестиции.


Видя ли LIFESTYLE.BG?