Световната рейтингова агенция Moody's Investors Service промени кредитния рейтинг на правителството на България в посока надолу - от „позитивен" на „стабилен", съобщи Money.bg.

От Moody's считат, че перспективи за някакво подобрение в следващите 18 месеца отсъстват, тъй като външните дисбаланси на България са се влошили от вече високите им равнища. Това се съчетава с нарастващите изгледи за остро забавяне на икономическия растеж през следващата година в контекста на разпространяващата се глобална кредитна криза.

От Moody's изразяват загриженост, че несъразмерните външни дисбаланси на България правят икономиката на страната изложена на потенциален спад на външната ликвидност и корекция в цените на активите, което от своя страна може да окаже натиск на финансовата система вътре в страната. Това е заявил Кенет Орчърд, вицепрезидент и главен анализатор в Moody's Sovereign Risk Group.

Според Орчърд, бързата кредитна експанзия е довела до дефицит по текущата сметка от над 20% от БВП от началото на 2007 г., а външния дълг спрямо БВП сега е приблизително 100%.

Moody's отбелязват още, че международните банки с дейност в България финансират все по-голям дял от външния дефицит чрез заеми към техните местни клонове и дъщерни дружества. Тъй като глобалните разходи за финансиране се увеличават, а европейската икономика се забавя, очакванията са, че международните банки ще намалят отпусканите кредити към България, което може да доведе до спад на икономическия растеж, наблюдаван в други страни от региона.

Moody's Investors Service потвърди кредитния рейтинг на България Baa3 за дългосрочни облигации в чуждестранна и местна валута. Агенцията промени перспективата за рейтинга от положителна на стабилна.