Смятаме, че дисциплинирахме двата бранша - на футболните клубове и на естрадните и попфолк звездите.

Директорът на НАП Красимир Стефанов изрази в студиото на БиТиВи задоволството си от развитието на нещата в секторите, след като данъчните започнаха масирани проверки още преди година.

По думите на Стефанов от проверката само на 4-ри отбора са събрани 8 милиона лева приходи.

В момента текат проверките на футболистите, но вече като физически лица.

Там процедурата е доста тежка, обясни Стефанов, тъй като се проверяват и физическите лица, които са свързани с проверявания - всякакви приятели и приятелки, роднини, които са посочени в данъчните декларации като дали заеми или направили дарения на футболистите.

Отново ще кажа - това е държава, в която национален спорт е криенето на данъци. Но това малко по-малко се променя

"Смятаме, че успяхме да дисциплинираме този бранш, на който не му е силна страна счетоводството", каза със самочувствие Красимир Стефанов и допълни, че подобна вече е ситуацията и в бранша на музикалната индустрия, където данъчните получават пълното съдействие от страна на изпълнителите.

Красимир Стефанов каза уверено, че НАП ще изпълни 100% заложените приходи в актуализирания бюджет за 2010 г. или приблизително 12 млрд. лв.

Той се похвали, че тази година от НАП са предотвратили измами за над 1 млрд. лв. с ДДС. Насърчаващи са и резултатите от акциите на данъчните по морето това лято, по време на които бяха проверени над 12 увеселителни заведенияс приход за фиска над 4 млн. лв.

По мнението му обаче в самото законодателство има много проблеми - например липсата на праг за плащанията кеш, както и това, че приходните администрации нямат достъп до банковите сметки.

На въпрос има ли някаква информация с колко е ощетена държавата от измами с прехвърляне на фирмени дългове на физически лица, които са болни или са в затвора и никога няма да могат да изплатят задълженията си, Стефанов посочи сумата от 6 милиарда лева за последните 10 години.
Директорът на НАП призна, че в последните години тези измами са зачестили.

"Отново ще кажа - това е държава, в която национален спорт е криенето на данъци. Но това малко по-малко се променя", каза още Красимир Стефанов.