Сметките на 1 122 лица и фирми от Хасковска област са запорирани заради натрупани данъчни и осигурителни задължения, съобщи Haskovoinfo.com.

Преди това публичните изпълнители от приходната агенция в Хасково са изпратили 1 794 съобщения за запор до различни банкови институции, тъй като в някои случаи един длъжник е имал повече от една банкова сметка.

Запорът върху банкова сметка е една от мерките за принудително събиране на невнесени в срок данъци и осигуровки. Практиката показва, че тя е особено ефективна спрямо юридически лица, които не отговарят на поканите на публичните изпълнители за доброволно изпълнение и отказват да погасят задълженията си.

Друга мярка за принудително събиране на задължения към бюджета е обезпечаването на активи, собственост на лицата, и продажбата им на търгове. Това може да са фирмени или лични автомобили, производствена техника или имоти. Изброените обезпечителни мерки се налагат тогава, когато са изчерпани всички други възможности да бъдат платени просрочените данъци и осигуровки.

За да не се затруднява дейността на дружествата, НАП препоръчва лицата да търсят съдействие от публичните изпълнители от дирекция "Събиране" с цел уточняване периодите и начините на плащане.