С назначаването на 11 ревизии срещу висши държавни чиновници са приключили 494 проверки от общо 561, започнали срещу лица, заемащи високи държавни постове и които са длъжни да обявят публично имуществото си.

Това стана ясно по време на подписване на споразумение за взаимодействие и сътрудничество между НАП и Сметната палата. Подписи под документа сложиха шефовете на съответните институции - Красимир Стефанов и Валери Димитров.

Стефанов поясни, че на този етап не може да даде информация какви са постовете на тези 11 чиновници.

По-късно от приходната агенция уточниха, че сред ревизираните са заместник-министър, заместник - областен управител, председатели на общински съвети, съдии в окръжни съдилища, член на политическа партия и заместник-кметове.

Подписаното споразумение засилва инструментите, с които Сметната палата ще разполага при събирането на информация за финансово имотното състояние на лицата с публични длъжности.

На специален интервал в НАП служители на Сметната палата ще имат достъп до данъчно-осигурителните досиета на посочените по-горе лица.

Това споразумение е следствие от препоръките на GRECO, чиято проверка, както бе припомнено от Димитров, приключи преди 3 години. Сред препоръките на GRECО тогава бяха и да бъдат засилени правомощията на Сметната палата да събира нужната информация при проверка на политически партии и висши държавни чиновници.