НАП започва проверки на дружествата, които търгуват с криптовалути.

Целта на проверките на НАП е да се установи дали фирмите и техните клиенти спазват данъчното и осигурително законодателство, информираха от агенцията.
Имало вероятност при транзакциите с такъв вид валута да се укриват приходи и да не се плащат данъци, защото този тип транзакции стават анонимно.

Данъчните инспектори ще изследват също принципа на работа на платформите за покупко-продажба на такива активи.

Данъчни декларации да подаваме по електронен път, зове НАП

Данъчни декларации да подаваме по електронен път, зове НАП

600 000 данъчни декларации са подадени през 2018 г.

Приходната агенция е направила проучване на български дружества, които притежават уеб сайтове за покупко-продажби на криптовалути. Към момента НАП вече са възложили контролни действия спрямо девет от тези фирми.

След приключване на проверките, данъчните ще анализират събраната информация и за клиентите на тези платформи, за да установят дали са декларирали доходите от извършените от тях сделки.

От НАП напомнят още, че доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуална валута се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа в размер на 10%.

За целите на данъчното третиране, доходите от продажба на валутата се третират като доходи от продажба на финансов актив. Печалбите, които фирмите реализират от тази дейност, също подлежат на облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2018 г., изтича на 30 април. В същият срок трябва да се плати и дължимия данък за довнасяне. Срокът, в който фирмите подават годишни декларации за облагане с корпоративни данъци е 31 март.

Криптовалута за 5 млн. лева е иззета при акция срещу компютърни измамници

Криптовалута за 5 млн. лева е иззета при акция срещу компютърни измамници

Тримата обвинени са действали изключително професионално и конспиративно