Инспектори на НАП и на криминална полиция в София предотвратиха вчера източването на 6 млн. лв. ДДС.

От агенцията съобщиха, че този случай няма нищо общо с провежданата от МВР на територията на София и Петрич специализирана операция "Лапачите", насочена срещу източването на ДДС.

Става дума за позната схема, при която едно лице купува недвижим имот - бизнес сграда, фиктивно увеличава стойността му и го препродава. Купувачът, от своя страна, получава право на данъчен кредит върху нереално завишената стойност на имота, а продавачът с фактури от фирми - фантоми намалява дължимия ДДС за внасяне. Данъчните инспектори установили, че реалната цена на бизнес центъра е много над пазарните цени.

Това предизвикало проверка на доставките към единия от търговците, в следствие на която е установено, че са укрити множество фиктивни сделки, чиято цел е да се избегне плащането на ДДС.

Сградата, която е с площ от близо 12 000 квадратни метра се намира извън столицата, но ДДС е поискан в софийската НАП с цел да бъде затруднена физическа проверка на място.

В момента се извършват ревизии на всички фирми, участвали в схемата за източване на ДДС и на техните доставчици. От НАП съобщиха, че до края на седмицата сигнал за извършено данъчно престъпление ще бъде изпратен в прокуратурата.

От агенцията припомнят, че за укриване на данъци или незаконно ползване на данъчен кредит в особено големи размери се предвижда лишаване от свобода до 8г. и конфискация на цялото имущество и допълват, че средногодишно при подобни ревизии се откриват и предотвратяват опити за злоупотреби и източване на ДДС за близо 1.5 млрд. лв.

„Това е един от поредица подобни случаи, по които работим съвместно с МВР и прокуратурата. Не може да се очаква само с административни санкции да превъзпитаме данъчните престъпници, необходимо е и наказателно преследване", коментира изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.