Уведомления за съмнения за данъчни измами от 20 фирми е изпратила Териториалната дирекция на НАП в Стара Загора към прокуратурата от януари до момента, съобщиха от агенцията.

16 от фирмите са натрупали задължения в особено големи размери, липсват активи за налагане на обезпечителни мерки, не e обявена неплатежоспособността им пред съда и липсват плащания.

За останалите 4 фирми инспекторите по приходите от НАП Стара Загора са сезирали органите на Прокуратурата в хода и след приключване на ревизионното производство, съобщи Радио Стара Загора.

При 2 от тях ревизиите са спрени и директно е сезирана прокуратурата поради съмнения за данъчни престъпления като неправомерно начислен ДДС, подправени счетоводни документи, недействителни сделки със стоки.

Част от информацията е събрана след изпратени запитвания към данъчните администрации на страните от ЕС.

Ревизиите на останалите 2 фирми са приключили с допълнителни разкрития за 1 666 656 лева, като съмненията при уведомяване на прокуратурата са за документи с невярно съдържание и избягване на плащанията на данъчно-осигурителни задължения в големи размери.