Срещу собствениците на фирма, стопанисваща заведения в Лозенец, вече е образувано предварително производство по подозрения за извършено данъчно престъпление, съобщиха от пресцентъра на НАП.

За укриване на данъци в особено големи размери Наказателният кодекс предвижда до 8 години лишаване от свобода.

При съвместна акция на НАП и Регионалната дирекция на МВР в Бургас късно снощи са иззети компютърни системи и фискални устройства от едно от заведенията на търговското дружество.

В хода на съвместната операция е установено, че от началото на туристическия сезон до момента разминаването между отчетеното на касовите апарати и оборотът, регистриран в собствената компютърна система на обекта, възлиза на близо 200 000 лв.

Фирмата ще бъде принудително регистрирана по ДДС със задна дата, ще й бъде начислен укритият оттогава данък върху добавената стойност в двоен размер, ще бъде наложена и глоба за укриване на оборот. Започват пълни данъчни ревизии на фирмата, както и на собствениците й като физически лица, съобщиха още от НАП.

„Тази операция е отличен пример за взаимодействието между институциите. Надявам се в този и в други подобни случаи да се стигне до осъдителни присъди, защото срещу данъчните престъпления не е достатъчно да се противодейства само с глоби", заяви шефът на НАП Красимир Стефанов.

Сигурен съм, че наказателното преследване ще подейства възпитателно и на останалите некоректни търговци по Черноморието, допълни още той.