Насърчителна банка подписа рамково споразумение с Международната банка за икономическо сътрудничество, Москва (МБИС).

Споразумението цели улесняване на предприемачеството и търговията между България и Руската федерация, както и с държавите - акционери в МБИС, като при необходимост в двустранното сътрудничество могат да бъдат привличани и банки от тези страни, съобщиха от пресцентъра на Насърчителна банка АД.

Съвместната работа между двете институции ще се изразява в обмен на информация за клиенти и пазари, установяване на кореспондентски отношения, операции на паричните и валутни пазари и откриване на сметки.

Двете банки ще предлагат по-ниски такси и комисионни при търговските разплащания и изгодни условия за ползване на гаранции и контра-гаранции.

С отделни споразумения се предвижда да бъдат предоставяни кредитни линии, както и финансиране на бъдещи инвестиционни проекти на фирми от България и Руската федерация.

През януари Насърчителна банка сключи споразумение за съвместно финансиране на проекти и обмен на информация с Банката за развитие на Северен Рейн - Вестфалия, припомнят от банката.

От там припомнят също, че през юли е подписан договор за кредитна линия от 10 млн. евро от Японската банка за международно сътрудничество, а през август - меморандум за сътрудничество с Московската банка за реконструкция и развитие