Всеки разумен инвеститор трябва да държи част от портфейла си в борсово (монетарно) злато или във финансови продукти, базирани на него. Около това становище се обединиха Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг", д-р Валентина Григорова-Генчева - директор "Злато и нумизматика" в Първа инвестиционна банка и Владимир Малчев, изпълнителен директор на "Ъп Тренд". Тримата участваха в панела "Международни пазари - заплахи и възможности през 2020 г." на форума "Силата на инвестициите", организиран от infostock.bg, който се проведе в столичния хотел "InterContinental".

"Ако оцени международните пазари от нула до десет, като нула е най-зле, а десет - най-добре, моята оценка е едно. Смятам, че световната икономика е стигнала върха на своя цикъл и вече е натоварена с много рискове, за да се надяваме, че ситуацията може да бъде оправена по начина, по който това стана през 2012 г. с Гърция и Италия или през 2015-2016 г., когато Китай успя да избута икономиката до един нов етап на растеж. Затова инвеститорите трябва да са много предпазливи в своите решения", заяви Цветослав Цачев.

И тримата участници се съгласиха, че прогнозите за пазарите не са положителни, тъй като в последно време централните банкери, в това число и в САЩ, са се превърнали в момчета за поръчки на политиците, а това не води до нищо добро.

Валентина Григорова-Генчева потвърди, че инвеститорите трябва да са много предпазливи при покупко-продажби на книжа на индустриалния сектор.

"Ако говорим за злато, там инвеститорите трябва да купуват активно и то не само инвестиционно злато, но и всички инструменти, базирани на него. Знаем, че задава ли се буря, котвата, която може да ни задържи на вода са инвестициите в благородни метали. Тези инвеститори, които още през 2000 - 2001 година купуваха злато, сега отчитат седемкратна възвращаемост. Това е инвестиция, която предполага не само стабилност, но има перспективи за растящи ценови нива", коментира Валентина Григорова-Генчева.

Владимир Малчев потвърди, че напрежението на пазарите е високо и нестабилността на пазарите расте. Според него обаче не може в рамките на следващите три месеца да очакваме някакви драматични промени, в която и да е посока.

"Поведението на инвеститорите в този период трябва да е неутрално. Добре е те да са предпазливи и да държат една голяма част от портфейла си в кеш. Но не трябва да се поддават на панически слухове", посъветва Малчев.

И тримата участници се обединиха около идеята, че златото трябва да присъства във всеки инвестиционен портфейл. Според Малчев то трябва да е 15% от инвестициите. Валентина Григорова-Генчева пък заяви, че е добре то да заема 33-34% от инвестиционните портфейли.

"В своите решения аз се придържам към еврейската максима - една трета злато, една трета в недвижими имоти и една трета в кеш в най-различни конвертируеми валути, като между валутите задължително трябва да има британски паунд, швейцарски франкове и защо не - японски йени", смята директорът в ПИБ. Тя зави, че е добре златото също да бъде диверсифицирано.

"За мен една трета от "златния" портфейл трябва да е физическо злато под формата на кюлчета. Определено бих заложила и на минно-добивни компании, като аз препоръчвам да се купуват книжа на канадски дружества и не съветвам да се купуват такива на южноафрикански дружества. По-отношение на руските минно-добивни компании аз лично съм предпазлива, защото те наистина разполагат с големи запаси, но там има риск от брутална политическа намеса, която да съсипе всичко", коментира Валентина Григорова-Генчева.

Цветослав Цачев представи три инвестиционни модела, покриващи всички варианти за развитието на пазарите. "При моя модел на неутрален инвестиционен портфейл златото заема 25% от него, като това може и да са акции в борсово търгувани фондове (ЕTF), заложили на златото. Друга част са акции на компании с нарастващи дивиденти и най-голямата част - 45% е в американски правителствени облигации.

При очакване за растеж на пазара неутралният сценарий се променя, като част от инвестициите в ETF, базирани на златото, се прехвърлят към инвестиции в книжа на минно-добивни компании. Рисков подход е да се заложи на технологични компании.

При сценария за спад на пазара, който изисква стратегия за защита на капитала, според мен инвестициите трябва да са в злато - 20%, златодобивни компании - 30% и 50% в правителствени облигации", обясни Цачев.