Миналата неделя всички финансови министри от ЕС, представители на МВФ и ЕЦБ, се събрахме и казахме, че нещо трябва да се направи и трябва да се предприемат екстремни мерки. Това показва, че не само аз съм подценил ситуацията в Гърция, но и ЕЦБ, МВФ, Световната банка, Европейската банка за развитие и всички останали министри са го направили".

Така министърът на финансите Симеон Дянков отговори на критиките, отправени по-рано днес от премиера Бойко Борисов за това, че е подценил ситуацията в Гърция.

Министър Дянков заяви, че по време на криза е нормално да има неприятни изненади. Той посочи, че също така е нормално, ако определена държава е манипулирала данни не само спрямо Българя, но и спрямо целия Европейски съюз, също да има неприятни изненади за всички.

Финансовият министър посочи, че след срещата на финансовите министри на ЕС в неделя тази ситуация вече е овладяна.

Разговори с МВФ за отпускане на заем за покриване на бюджетния дефицит не са водени и от тях няма нужда. Правителството няма да емитира еврооблигации през тази година, тъй като мярката не е финансово обоснована, каза още Дянков.

През второто тримесечие на тази година очакваме нулев икономически ръст, а до края на годината прогнозите са той да достигне около 1% от БВП, информира финансовият министър.

Борисов назова вината на Дянков.
                             Още...

Финансист номер едно се срещна с журналисти минути след като се върна от Вашингтон. Той посочи, че е провел срещи с представители на държавния департамент, с които е обсъждал стратегията на България в енергетиката, а също така се е срещнал и с представители на финансовото министерство на САЩ.

Министър Симеон Дянков посочи, че е запознал експертите със ситуацията в България, Източна Европа и целия ЕС, а те от своя страна са споделили тяхната гледна точка за Европа и особено за тежката ситуация в Гърция.

Очаква се още в средата на годината да бъде регистрирано съживяване на вътрешното търсене, тъй като износът нараства през последните няколко месеца, прогнозира той.

Министър Дянков открои намаляването на държавните разходи, насърчаването на заетостта и невдигането на данъците като основните инструменти за излизане от кризата.

Увеличаването на данъчната тежест по време на криза от една страна намалява потреблението, а от друга - увеличава дела на държавните разходи, които в България трябва да бъдат сведени до 35 на сто от БВП, подчерта финансовият министър.

„Реформите се правят по време на криза, защото тогава има натиск върху бюджета и сега е моментът за нас да ги осъществим", подчерта пред медиите Симеон Дянков.

По думите му заради парламентарните избори през лятото на 2009 г. предходното правителство се е забавило с мерките за излизане от кризата, което е влошило ситуацията през втората половина на годината.
Същото се случи и в други държави-членки на ЕС като Унгария и Румъния, допълни финансовият министър.

Две са били основните неприятни изненади за правителството в началото на тази година - анексите, които не са били очаквани и кризата в Гърция, която не се е предполагало, че е толкова дълбока.

Дянков припомни, че преди година и половина е разговарял с един от финансовите съветници на президента Обама, който тогава му споделил, че по време на криза, особено в нейното начало, пазарите реагират малко по-остро.

Според съветника правителството също е длъжно да реагира малко по-остро от необходимото, за да може още в началото на една криза да бъде ясно, че правителството е готово на някои мерки, за да обуздае ситуацията.

Симеон Дянков посочи, че миналата неделя са били взети 4 основни решения. Първото от тях е 60 млрд. евро да се дадат на по-засегнатите икономики за борба с кризата. Дянков посочи, че 440 млн. евро държавни гаранции ще дадат допълнително, но това ще се реши на двустранна основа.

Следващата стъпка, която ще бъде предприета, е че МВФ ще даде отгоре допълнително още 50%. Най-значимата стъпка според финансовият министър е, че ЕЦБ се задължава и от тук нататък ще води курс за закупуване и на държавни и на частни ценни книжа.

Дянков посочи, че схемата, която върви сега в ЕС за справяне с кризата е много сходна със схемата, която преди година и половина предприема САЩ.

„Основата на тяхната схема тогава беше, че Федералният резерв, един вид Централната банка на САЩ, ще купува ценни книжа от банките, които на този етап бяха под стрес", обясни финансовият министър. Той посочи, че FED наистина е изкупувал ценни книжа, които са достигнали до стойност 2 трилиона долара.