Собственик на фирма, регистрирана в софийската дирекция за средни данъкоплатци опитал да ощети хазната с 1,6 млн. лв. вчера следобед.

Човекът, който е от ромски произход пробвал да подаде ДДС декларация, в която е вписал, че е извършил услуги на голяма фирма на стойност 8 млн. лв., съобщават от НАП.

От агенцията коментират, че става дума за типична ДДС измама, при която дружество, което дължи големи суми за ДДС търси фактури от негови доставчици за извършени услуги.

По този начин се намалява чувствително вноската в бюджета, като ефектът от това е пряка щета за фиска.

В конкретния случай човекът, който трудно пише (виж снимката), твърди, че оказал високоплатени консултантски услуги в сферата на управлението и маркетинга.

Инспекторите от „Средни данъкоплатци и осигурители" в София се усъмнили във верността на данните, които декларирал ромът и повикали за съдействие служителите за разследване на особени случаи в НАП и органите на МВР.

Мургавият собственик на фирмата бил задържан в офиса на НАП и разпитан от дознатели. В писмените си обяснения (пак вж. снимката) човекът признал, че няма нищо общо с тази фирма, а просто му платили 100 лв., за да подаде декларацията.

В момента тече съвместно разследване на МВР и НАП, в близките дни ще бъде сезирана и прокуратурата по подозрение за извършено данъчно престъпление.

Фирмата, чийто формален собственик е ромът, е дерегистрирана по ДДС още тази сутрин. Предотвратена е и злоупотребата с косвения данък, съобщават още от НАП.