Най-честите нарушения, които собствениците и управители на заведения в курорта “Слънчев бряг” допускат са неиздаване на касови бележки и неплащане на извънреден нощен труд. Това са установили проверките на Националната агенция за приходите и Главната инспекция по труда през месец юни, предаде БГНЕС, позовавайки се на финансовия министър Владислав Горанов и на социалния Зорница Русинова.

1259 проверки на търговски обекти са извършени на територията на НАП-Бургас през юни 2016 година, наложени са административни наказания за 161 900 лв.

Между 17-19 юни 2016 г. в курорта “Слънчев бряг” са извършени 103 проверки и са наложени глоби за 52 500 лева. Финансовият министър Владислав Горанов допълва, че през настоящия летен туристически сезон за първи път се прилага програма, която има за цел превантивна дейност спрямо търговци, които допускат отклонение от облагане на оборота.

За първи път служители на НАП, които са в униформено облекло, извършват обходи на търговските обекти заедно с органите на МВР. Те искат да проверят движението на хранителните стоки, алкохол, цигари, както и контрол върху свързаността на фискалните устройства със сървърите на НАП.

През юни месец на територията на Бургаска област Главната инспекция по труда е извършила проверки на общо 269 обекта, 131 от които на територията на “Слънчев бряг”.

Най-честите нарушения относно трудово-правните отношения са: неплащане на нощен труд, неплащане на допълнително месечно възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит. Инспекторите са установили липса на график за работа, липса на инструкции за безопасна работа, липса на сключен и регистриран в НАП трудов договор, неосигуряване на междудневни и междуседмични почивки. 

Собственици на заведения в “Слънчев бряг” изразиха недоволство от масовите проверки и призоваха властите да бъдат дискретни при извършване на контролната дейност, за да не създават дискомфорт на клиентите.

Проверките на контролните органи бяха засилени след престрелката в заведение на курорта на 8 юни, когато един човек бе убит, а тежко ранен бе Димитър Желязков – Очите.