Ниските нива на лихвите не трябва да ни лъжат, че можем да си позволим повече кредити. Това заяви пред Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян. Той посочи, че днес лихвите са на исторически ниски нива, но когато се оживи икономиката в Еврозоната, те ще тръгнат нагоре, прогнозира Хампарцумян. Той обясни, че това ще се дължи на факта, че Европейската централна банка ще започне да прибира парите, които е дала на пазара.

Лихвените индекси в различните валути днес са много ниски, но утре може и да не са, предупреди банкерът.

Той отбеляза, че в момента нищо не е рисково, ако хората си направят сметката. Левон Хампарцумян съветва да има буфери, за да се контролира ситуацията. „Няма нужда да вземате кредит по такъв начин, че да ви остават пари за две кофички кисело мляко", отбеляза банкерът. 

Банкерът смята, че ако няма пазарен контрабаланс, алчността на банките би се развихрила. Той е на мнение, че пазарът най-добре регулира цените на кредита и затова не е работа на БНБ да се бърка в тях.

Левон Хампарцумян подчерта, че депозитът, който хората имат в банката, се ползва още за един куп услуги – пазаруване онлайн, минаване безконтактно с карта при пазаруване в магазина и т.н.

Самият той призна, че има кредит.