Още до шест електронни услуги на Националния осигурителен институт (НОИ) вече е осигурен достъп с ПИК на НАП. Те обхващат различни сфери на дейността на института и са достъпни от 6 април, съобщават от НОИ.

От осигурителния институт подчертават, че продължават работа по интеграцията на справочните си електронни услуги с достъп чрез персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция за приходите (НАП).

Потребителите вече могат да направят „Справка за регистрирани заявления за отпускане на парични обезщетения за безработица“, както и „Справка за изплатени парични обезщетения за безработица“. С ПИК на НАП е достъпна и „Справката за изплатени парични обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (ДОО) чрез НОИ по ЕГН“.

С идентификационния код на НАП вече е достъпна и интегрирана и електронната услуга „Изчисляване на прогнозна пенсия”, както и възможността за „Въвеждане/промяна на координати за получаване на съобщения от НОИ за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО“.

По този начин също е достъпно и проследяването на решения по жалби срещу административни актове на НОИ.

В рубриката Е-услуги/Справки/С ЕГН и ПИК на НАП на страницата на НОИ гражданите могат да видят всички електронни услуги на института, които са достъпни с ПИК на НАП.