Натрупването на дефицити и ускоряването им през последните 3 години е много опасно. Това заяви пред БНР бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов. Той обясни, че навлизаме в сценарий да се опитваме нищо да не оправим и да не реформираме нито един сектор. Влезем ли в такъв сценарий, започвали да възникват проблемите, предупреди той.

По мнението на Дацов 2015-а година е възможно най-добрата икономическа година от 2008-а година насам. Тя била с най-добрите резултати, с намаляваща безработица и увеличаваща се заетост.

„И в това време ти да излезеш над 3% от БВП дефицит и при това да увеличиш разходите близо с милиард и половина отгоре, при това преизпълнение на приходите – просто няма логика, това подрива доверието, че правителството може да контролира разходната част”, коментира финансистът.

Той прогнозира, че оттук нататък бюджетът всяка година ще се променя с 1-2 %, защото толкова е икономическият растеж и инфлацията. Според Любомир Дацов ако не се увеличават данъците, няма как да има изпреварващ темп. Оттук нататък не можело да се очаква чрез номинални изменения да се закърпват дупки в бюджета. Дацов е категоричен, че не може да се върви нататък без подобряване на ефективността и въвеждане на модели, позволяващи да се търси тази ефективност.

Бившият зам.-министър Любомир Дацов коментира, че от гледна точка на цели, които опират до следващата и последващата година, бюджетът изглежда нормален - увеличава приходите и разходите горе-долу с нивото на инфлацията и растежа, приходите изглеждат изпълними. 

По думите на финансиста от гледна точка на краткосрочния аспект нещата изглеждат дори добре, защото големите дефицити обикновено стимулират икономиката и в случая са източници на растеж. Според него обаче в дългосрочен аспект, когато в добрите времена ние продължаваме да имаме дефицити, а не балансирани бюджети, се застрашава бюджетната устойчивост и стабилност в бъдещи времена.