Парламентът одобри на второ четене поемането на облигационен заем в размер на 950 милиона евро. Очаква се процедурата да започне още следващата седмица, съобщи БНР.

Целта на новия дълг, който страната ни ще поеме чрез емисия евроблигации, е да осигури средства за плащането по друг облигационен заем.

Сумата от 950 милиона евро е необходима на държавата за плащането на падежа от преструктурирането на външния дълг, направено от правителството на НДСВ.

През януари 2013 година ще трябва да бъдат изплатени книжа в размер на 818 милиона евро плюс лихви.

Против днешното гласуване в парламента се обявиха от БСП и ДПС.

Припомняме, през седмицата министър Дянков бе в парламента, където се срещна с парламентарните групи и поиска одобрение за заема.

БСП и тогава бяха против, но сините подкрепиха финансовия министър.

Можеше да минем без тези облигационни заеми, ако не бяхме изхарчили безцелно фискалните резерви, коментира тогава в кулоарите на НС Пламен Орешарски. Ако не е харчен фискалният резерв според него през 2015 сме щели да имаме много по-малък външен дълг.

Извън този аргумент емитирането на този еврооблигационен заем е по-разумно решение, отколкото харченето на Сребърния фонд, смята Орешарски. Той прогнозира обаче, че до последно МС е смятало да харчи Сребърния фонд, а заемът е бил последно възможно решение.