Според последните бизнес анкети, проведени от Националния статистически институт (НСИ) през август 2023 г., общият бизнес климат в страната се характеризира с низходяща тенденция. Показателите сочат за намаление от 1% (от 26.1% на 25.1%) на общия бизнес спрямо предходния месец.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" спада с 1.2 пункта (от 26.3% на 25.1%). Анкетата отчита намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с влошени очаквания за производствената 

Най-големите предизвикателства за бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа обстановка и липсата на работна сила.

Прогнозите за цените на стоките в промишлеността клонят към ръст, въпреки че голяма част от участниците очакват запазване на текущите равнища през следващите три месеца.

През август съставният показател "бизнес климат в строителството" се повишава с 1.6 пункта (от 23.1% на 24.7%)

Несигурната икономическа обстановка, липсата на работна сила и високите цени на материалите продължават да засягат сектора, а прогнозите за цените на услугите остават без значителни промени.

През август съставният показател "бизнес климат в строителството" се повишава с 1.6 пункта (от 23.1% на 24.7%). Независимо от това, търговците на дребно изразяват оптимизъм по отношение на поръчките към доставчици както на вътрешния, така и на външния пазар през следващите три месеца. Прогнозите за растеж на цените на стоките в този сектор също показват увеличение спрямо предишния месец.

В сектора на услугите общият бизнес климат се понижава с 1.1 пункта (от 17.7% на 16.6%).

6% по-малко хора трудно свързват двата края, според НСИ

6% по-малко хора трудно свързват двата края, според НСИ

Доходът на 78% от домакинствата обаче е без промяна за последната година