Националният статистически институт (НСИ) е обект на проверка не само от Евростат, но и от ОИСР, ООН и други международни институции. НСИ няма да си позволи да публикува каквито и да било данни, без да са сигурни в качеството на данните, особено за чувствителни данни като тези за инфлацията. Няма натиск върху НСИ да променя или манипулира данни в областта на инфлацията.

Това заяви председателят на НСИ Атанас Атанасов по време на изслушването си в парламента във връзка със статистическите показатели, имащи отношение към предприетите действия на правителството за приемане на еврото и еврозоната. Изслушването бе поискано от депутатите от "Възраждане" Петър Петров и Маргарита Генчева.

Той обясни, че инфлацията е последният критерий, който България не може да покрие за членство в Еврозоната. НСИ работи стриктно, изпълнявайки Кодекса на европейската статистическа практика, където са посочени 84 показателя, чрез които се изследва качеството на статистическата информация. По всички показатели България отчита и се наблюдава какво е качеството на изпълнение. Първото качество е независимост на организацията. Ако се наложи или някой се опита да окаже натиск върху НСИ, да манипулира или промени данни, аз ще съм първият човек, който ще си подаде оставката, закани се Атанасов.

Институтът стриктно следва статистическата теория и практика, която не само е утвърдена в България, но и световна такава. НСИ са подложени на ежемесечни проверки и инфлацията се проверява детайлно от Евростат. Данните не се публикуват в Евростат преди да бъдат проверени от НСИ.

Каримански иска европейски одит на данните на НСИ

Каримански иска европейски одит на данните на НСИ

Скептичен е за членството ни в еврозоната от 2025 г.

Атанасов обясни, че на сайта на НСИ може да се проверят цените на всяка една стока в България. Институтът прави и двойна проверка на цените на хранителните стоки в магазините.

НСИ и Евростат не оценяват политиките, а измерват какви са цените в България за крайните потребители. Оттук нататък нито НСИ, нито Евростат може да каже и да определи какво е нелегитимна политика. Щом крайната цена е понижена и има резултат, няма инфлация - това е, категоричен бе Атанасов.

Той подчерта, че никога в историята на НСИ не е имало доказана манипулация на каквито и да било данни. За 144 години няма случай, в който Институтът да е манипулирал данни, увери той. "Няма как данните за инфлацията да се манипулират с така наречената "плаваща кошница", защото потребителската кошница е фиксирана. Няма как да има "плаваща кошница" и по този начин да се манипулират данни за инфлацията. Структурата на потребителската кошница се променя веднъж годишно - за това какви стоки потребяват домакинствата и впоследствие се предоставя на Евростат", обясни Атанас Атанасов. И добави - замяна на стоки в потребителската кошница било невъзможно. Промяната в потребителската кошница е само веднъж в началото на всяка година. За 2023 г. потребителската кошница включвала 853 стоки и услуги, а сега са променени 3 от стоките и услугите, като са заменени от неща, които не се ползват от домакинствата. Пример - компакт диск за компютър.

Атанасов уточни, че има разписани процедури за данните за БВП и кога се актуализират. Ревизия на данни настъпва в два момента - когато са налични нови актуални данни и ако има промяна в методологията на данните.

НСИ не прави прогнози на инфлацията и БВП с изключение на демографски такива. Единствените прогнози, които прави Институтът, са само демографски. НСИ не бива и не може да прави прогнози колко ще е инфлацията, утре ще бъдат обвинени, че са получили тази инфлация, която са прогнозирали. Прогноза за инфлацията правят БНБ, Министерство на финансите, Европейската комисия и др.

НСИ обвини Каримански в лъжа и манипулация

НСИ обвини Каримански в лъжа и манипулация

Който не разбира работата на НСИ, то може да го посети на място и да се ограмоти, призоваха в позиция от Института

По-късно бе обявено, че "Възраждане" ще сезират посланиците на ЕС и на други държави за доклада на Националния статистически институт. В кулоарите на Партийния дом и след дебата по доклада на НСИ в зала депутатът Димо Дренчев обяви, че разполагат с информация, че е оказван натиск както върху статистиците, така и върху големи хранителни вериги инфлацията да бъде натисната надолу, а в потребителската кошница, според която се мери инфлацията, да влязат и промоционални стоки.

Според хората на Костадин Костадинов НСИ манипулира данните, за да бъде приета България в Еврозоната, което ще е опасно както за страната ни, така и за Еврозоната.