Няма как да искаме 01.01.2025 година да влезем в еврозоната. Отделно на това Любомир Каримански, бивш депутат от ИТН и съветник към МФ при служебното правителство на Румен Радев, иска да бъде направен одит на данните на НСИ за България. Одит трябва да бъде направен - европейски и международен, посочи в студиото на Нова телевизия Каримански.

Той каза първо, че има силни съмнения в нарастването на числото на БВП, но после допълни - "не се съмнявам, а искам да бъдат потвърдени, че са истина". Неговото съмнение се базира от разминаването между данните на статистиката и новосъздадения Център за анализи и прогнози към Министерство на финансите.

Любомир Каримански припомни и гръцкия сценарий, където се оказа, че данните са били съзнателно подправени. Притеснява ме дали в България няма да има един гръцки сценарии - някой от данните за БВП, за данъци, за разходите на държавата - имам съмнения за тези данни, каза той.

Денков не вижда нищо фатално при отлагане на еврозоната след 1 януари 2025 г.

Денков не вижда нищо фатално при отлагане на еврозоната след 1 януари 2025 г.

Страната ни още не е покрила критерия за инфлацията

Иначе Каримански е скептичен за членството ни в еврозоната от 2025 г., тъй като не изпълняваме критерия за членство с инфлацията, въпреки амбицията на правителството да я овладее в допустимите норми до края на годината. Също така не мисли, че е възможно и еврозоната да си промени практиката и държава да бъде приета от средата на някоя календарна година, каквато идея бил чул от правителството Денков/Габриел.

Така или иначе икономиката ни няма да бъде повлияна приемането ни в Шенген по въздух и море, така че не се очаква преобръщане на тенденциите от този процес, обясни Любомир Каримански.

Денков и Василев убеждават в Давос, че сме готови за Еврозоната

Денков и Василев убеждават в Давос, че сме готови за Еврозоната

С изключение на критерия за инфлацията, страната ни отговаря на всички други условия